Моніторинг стану ліній 10(6) кВ сигналізації, централізації та блокування електрифікованих залізниць - Стогній, Б.С.; Гребченко, М.В.; Максимчук, В.Ф. (Технічна електродинаміка, 2016)
Запропоновано впровадження моніторингу для оцінки стану ліній сигналізації, централізації та блокування
електрифікованих залізниць. Розроблено математичну модель електричної мережі електропостачання для
проведення досліджень з визначення місця виникнення однофазних замикань на землю на підставі автоматичного
аналізу вектора струму нульової послідовності. Запропоновано використання штучної електричної мережі,
яка створює необхідні параметри контуру нульової послідовності та вирівнює напруги фаз лінії по відношенню
до землі. Рассмотрено внедрение мониторинга линий сигнализации, централизации и блокировки электрифицированных
железных дорог. Система обеспечивает определение места возникновения однофазных замыканий на землю на
основании автоматического анализа вектора тока нулевой последовательности. Предложено использование искусственной электрической сети, которая создает необходимые параметры контура нулевой последовательности
и выравнивает напряжения фаз линии по отношению к земле. Разработанная математическая модель
электрической сети электроснабжения позволяет определять параметры системы мониторинга. Implementation of monitoring system for state of signalization and blocking lines on railway has been examined.
System supports fault location for single-phase earth faults by automatic analysis of current's null string vector. Use of
artificial electrical network has been proposed, which creates needed parameters of null string circuit and evens phase
to ground voltages. Mathematical model of electrical network has been developed to determine parameters of
monitoring system.