Моделювання та мінімізація похибок високовольтних електромагнітних трансформаторів струму - Сопель, М.Ф.; Паньків, В.І.; Танкевич, Є.М.; Гречко, В.В. (Технічна електродинаміка, 2016)
Представлено опис та результати аналізу основних характеристик та особливостей нових сучасних математичних моделей трансформаторів струму високовольтних електричних мереж за кордоном. Досліджено основні причини насичення магнітних систем трансформаторів струму і спотворення їхніх вторинних струмів, а також найбільш досконалі на сьогодні методи і способи зменшення похибок трансформаторів струму за таких робочих умов. На основі проведеного аналізу найбільш придатною для комп’ютерного моделювання при проектуванні, налаштуванні та оцінюванні продуктивності пристроїв і систем керування та захисту електричних мереж визнана математична модель трансформатора струму, побудована на феноменологічній теорії Прейзаха. Представлены результаты поиска и описание основных характеристик и особенностей новых современных математических моделей трансформаторов тока высоковольтных электрических сетей. Выявлены основные причины насыщения магнитных систем трансформаторов тока и искажения их вторичных токов, а также наиболее совершенные на сегодняшний день методы и способы уменьшения погрешностей трансформаторов тока в рабочих условиях. Цель исследования − обоснованный выбор математической модели трансформаторов тока, наиболее подходящей для их компьютерного моделирования при проектировании, настройке и оценке производительности устройств и систем защиты электрических сетей. The results of the search and description of the main characteristics and features of new modern mathematical models of current transformers of high-voltage electrical networks was described. The main causes of saturation of magnetic core of current transformer and distortion of the secondary current, and the most advanced to date methods and ways to reduce errors of current transformers for such operating conditions was determine. The objective of this research is to informed choice of the mathematical model of current transformers, the most suitable for their computer modeling in the design, setting up and evaluate the performance of devices and protection systems of electrical networks.