Оцінка параметрів ранжованих змінних вектора провідностей конденсаторних установок із заданим нелінійним розподілом - Трач, І.В.; Севастюк, І.М. (Технічна електродинаміка, 2016)
Багатокритеріальну багатовимірну оптимізацію з заданим розподілом ранжованих змінних ємнісних провідностей конденсаторних установок використано для зменшення втрат в електричній мережі. Застосовано метод послідовних поступок. За першим критерієм використано загальні активні втрати. Для формування простору рішень за першим критерієм використовувався PSO-метод. Другим критерієм є належність ранжованого параметричного розподілу змінних вектора до класу нелінійного показового рівняння регресії. Проведено оцінку параметрів рівняння регресії для ранжованих змінних, що складалися з ємнісних провідностей конденсаторних установок. Показано статистичну надійність регресійної моделі. Підтверджено можливість встановлення конденсаторних установок в електричній мережі згідно з другим критерієм. Як приклади розглянуто багатокритеріальну багатовимірну оптимізацію для відомих тестових 34 та 69 вузлових радіальних мереж. Многокритериальную многомерную оптимизацию с заданным распределением ранжированных переменных проводимостей конденсаторних установок применено для уменьшения потерь в электрической сети. Применен метод последовательных уступок. В качестве первого критерия использованы общие активные потери. Для формирования пространства решений по первому критерию использован PSO-метод. Вторым критерием является принадлежность ранжированного параметрического распределения переменных вектора к классу нелинейного показательного уравнения регрессии. Проведена оценка параметров показательного уравнения регрессии для ранжированных переменных, состоящих из проводимостей конденсаторных установок. Показано статистическую надежность регрессионной модели. Установлено, что возможно установить в электрической сети КУ в соответствии со вторым критерием. В качестве примеров рассмотрена многокритериальная многомерная оптимизации для известных тестовых 34 и 69 узловых радиальных сетей. For multi-criteria multidimensional optimization with a given distribution of ranked variables applied to reduce the loss in the electrical network. Optimization of losses was carried out by determining the placement of capacitor banks. The method of consecutive concessions was proposed. As the first criterion used by the active losses. A formation of the solution set by first criterion was performed using modernized PSO-method. The second criterion is the ranked parametric distribution of the variables of the vector belongs to a class of non-linear exponential regression equation. The estimation of the parameters of the exponential regression equation for the ranked variables consisting of capacitors conductivity. The statistical reliability of the regression model is established. It was found that it is possible to install capacitors in the electrical network, for which the distribution of the ranked variables vector conductivities refer to a class of nonlinear exponential equation.