Карбонатні породи крейди північно-західного шельфу Чорного моря і їх нафтогазовий потенціал - Рябуха, А.В. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Карбонатні породи крейдових відкладів північно-західного шельфу Чорного моря представлені різними літологічними типами – вапняками, кременистими вапняками та кременистими мергелями. Мікроскопічне вивчення дозволяє уточнювати речовинний та мінеральний склад і структурні особливості порід, на яких базуються реконструкції літологофаціальних умов утворення карбонатних порід. Половина запасів світового видобутку нафти припадає на карбонатні породи, тому їх дослідження має велике практичне значення для енергетичного комплексу України. Carbonate strata of the Cretaceous sediments of north-western Black Sea shelf is represented different lithological types, such as limestones, siliceous limestones and siliceous marls. Microscopical analysis permit to define more accurately material and mineral constitutions and structural features. This information is base for reconstructions of lithofacies formation conditions of carbonate strata. The half of world oil production resources belongs to carbonate strata, therefore theirs next researches have practical importance for Ukraine power economy.