Типізація мінеральних новоутворень дренажно-штольневих систем м. Києва - Селівачова, У.М. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
На основі досліджень дренажних штольневих систем глибокого залягання, розташованих на правому схилі Дніпра в межах м. Києва висвітлено особливості морфології, та умов формування новоутворень. Встановлено форми, що утворилися в субаквальних та субаеральних умовах: сталактити, сталагміти, покриви, гури, конкреції, плівки, забереги, облямівки, конуліти. Запропоновано схему типізації новоутворень дренажних штольневих систем з урахуванням особливостей умов утворення, локалізації, морфологічних різновидів. The descriptions of new formed minerals in drainage adit systems within the limits of Dnieper Right Slope in Kyіv have been given. Subaerial and subaqueous forms have been presented. The mineralisation’s morphology and conditions of formation are presented. Stalactites, stalagmites, coatings, rimstone dams, rafts, cave pearls as well as conulites have been distinguished in drainage adit systems environment.