Використання біомолекулярних маркерів для предикативної оцінки індивідуального прогнозу виживаності хворих на серозний рак яєчника - Бучинська, Л.Г.; Грінкевич, В.М.; Свінціцький, В.С.; Романенко, О.В. (Онкологія, 2013)
Обґрунтування і мета: незважаючи на багатопланові дослідження раку
яєчника (РЯ), у тому числі молекулярного фенотипу пухлинних клітин
(ПК), досі відсутні чіткі критерії, за якими можна було б прогнозувати
індивідуальну виживаність хворих на РЯ. Мета дослідження — вивчити
експресію Ki-67, р53, рецепторів стероїдних гормонів у ПК та показника
неоангіогенезу у хворих на серозний РЯ і визначити можливості їх використання
для оцінки індивідуальної виживаності хворих. Об’єкт і методи
дослідження: у дослідження залучено 82 хворих на серозний РЯ I–IV
стадії. В операційному матеріалі імуногістохімічним методом з використанням
відповідних моноклональних антитіл визначали експресію Ki-67,
р53, рецепторів естрогенів та прогестерону, CD34. На основі останнього
показника розраховували щільність мікросудин (ЩМС) на 1 мм²
пухлини.
Виживаність хворих аналізували за методом Каплана — Мейєра;
прогностичне значення кожного з показників оцінювали за допомогою багатофакторного
аналізу (пропорційні моделі ризику Кокса, χ²
-тест). Результати:
визначено високу індивідуальну варіабельність експресії Кі-67,
р53, рецепторів естрогенів і прогестерону у ПК, а також ЩМС у пухлинах
одного гістологічного типу — серозного РЯ. Зіставлення експресії досліджених
маркерів з 5-річною загальною виживаністю хворих свідчить,
що вони є суттєвими чинниками останньої. Висновок: досліджені маркери
мають прогностичне значення; на основі отриманих результатів запропоновано
спосіб визначення ймовірного індивідуального прогнозу 5-річної виживаності
хворих на серозний РЯ. Background and aim: despite the multifaceted
research of ovarian carcinoma (OC), including molecular
phenotype of tumor cells (TC), so far there are
no clear criteria by which to predict individual survival
of patients with OC. Objective — examine the expression
of Ki-67, p53, steroid hormone receptors in TC and
neoangiogenesis characteristics in patients with serous
OC and identify opportunities to use them to evaluate
the survival of individual patients. Object and methods:
the study involved 82 patients with serous OC I–
IV stage. In operating material according to imunohistochemical
method monoclonal antibodies the expression
of Ki-67, p53, estrogen and progesterone receptor,
CD34 were determined. The microvessels density (per
1 mm²
tumor) was calculated. Survival of patients were
analyzed by Kaplan — Mayer; predictive value of each
of the indicators evaluated using multivariate analysis
(Cox proportional risk model, X²
-test). Results: identified
high individual variability in expression of Ki-67,
p53, estrogen and progesterone receptors in TC and microvessel
density in tumors of one histological type — serous
OC. Comparison of expression of the studied markers
with 5-year overall survival rate of patients indicates
that they are significant factors in the last. Conclusion:
the investigated markers are of prognostic significance,
based on these results the me thod of determining of individual
forecasts 5-year survival of patients with serous
OC is proposed.