Роль комплексної мультидетекторної комп’ютерної томографії у стадіюванні раку гортані - Дикан, І.М.; Козаренко, Т.М.; Логаніхіна, К.Ю. (Онкологія, 2013)
Мета, обґрунтування: визначити місце комплексної мультидетекторної комп’ютерної томографії (МДКТ) у стадіюванні пухлинного процесу у хворих на рак гортані (РГ) для підвищення ефективності діагностики РГ, що є актуальним в умовах незмінного рівня захворюваності на дану нозологічну форму в Україні. Об’єкт і методи: з використанням стандартного методу МДКТ, МДКТ-ангіографії та МДКТ-перфузіографії обстежено 285 хворих на РГ (рТ1–Т4) із локалізацією пухлини у голосовому (53,0%), вестибулярному (27,7%) та підголосовому (19,3%) відділах гортані. Результати: розроблено МДКТ-семіотику пухлинного ураження, виділено кількісні та якісні показники кровотоку РГ для кожного з відділів гортані. Доведено діагностичну ефективність комплексної МДКТ у стадіюванні РГ. Показники діагностичної ефективності МДКТ, проведеної за стандартною методикою: чутливість — 94,0%, специфічність — 92,2%, точність — 93,3%; комплексної МДКТ: 97,9; 97,8; 98,1% відповідно. Висновок: діагностична ефективність МДКТ значно підвищена завдяки доповненню можливостей стандартного методу МДКТ ангіографією та МДКТ-перфузіографією. Objectives: of the current research was to solve the problem of improving the efficiency of diagnosis of laryngeal cancer, that there is urgent in terms of an increased morbidity rate of this nosology in Ukraine. Methods: MDCT, MDCT-angiography, MDCT-perfusiography. Results: Diagnostic efficiency of MDCT was increased by using MDCT-angiography and MDCT-perfusiography. It was developed MDCTsemiotics of laryngeal and qualitative indicators of blood flow laryngeal tumors for each of laryngeal department were marked. Conclusion: Performance of diagnostic efficiency of MDCT conducted by standard techniques, are high: sensitivity — 94,0%, specificity — 92,2%, accuracy — 93,3%. The use of MDCT-angiography and MDCT-perfusiography contributed to higher diagnostic efficiency MDCT in staging of laryngeal cancer: accuracy — up to 97,9%, sensitivity — up to 97,8%, specificity — 98,1%.