Мінеральний склад глин кам’яної солі міоценових евапоритів Карпатського регіону України - Яремчук, Я.В.; Гринів, С.П. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Узагальнення наших (33 проби) і літературних даних для Карпатського регіону України свідчить, що глинисті мінерали евапоритів галітової стадії галогенезу крім гідрослюди та хлориту, містять змішаношаруваті утворення – гідрослюдамонтморилоніт у кам’яній солі воротищенської світи (егер-еггенбург) і хлорит-монтморилоніт, а також монтморилоніт, коренсит та домішку гідрослюди-монтморилоніту у відкладах тираської та тереблинської світ (баден). Асоціація глинистих мінералів тираської та тереблинської світ пов’язана з баденським вулканізмом. Clay mineral association in water insoluble residue of 33 rock salt samples from Miocene evaporites of the Carpathian Foredeep were investigated by means of X-ray diffraction (XRD). The clay minerals of halite facies of the Carpathian Region of Ukraine in both Eger-Eggenburgian (Vorotyshcha suite) and Badenian (Tyras and Tereblya suites) rock salt deposits contain illite, chlorite and mixed-layer illite/smectite, while the smectite, mixed-layer chlorite/smectite and corrensite is revealed only in Badenian rock salt and is caused by volcanic activity in Badenian.