Пухлинні клітини у регіонарних лімфатичних вузлах хворих на рак шлунка з категорією N0 та їх клінічне значення - Антонов, Є.О.; Гуменюк, Л.Д.; Мамонтова, Л.А.; Осинський, Д.С. (Онкологія, 2013)
Вступ: приховані пухлинні клітини в регіонарних лімфатичних вузлах (РЛВ)
не виявляють за допомогою звичайних гістологічних методів, що негативно
впливає на діагноз та ефективність лікування. Мета: виявити пухлинні
клітини у РЛВ хворих на рак шлунка (РШ) імуногістохімічним (ІГХ) методом,
визначити наявність кореляції між позитивністю РЛВ і гіпоксіяасоційованими
характеристиками первинної пухлини та оцінити клінічне значення
прихованих пухлинних клітин у РЛВ. Об’єкт і методи дослідження:
досліджено зразки тканини первинного РШ та РЛВ. 120 первинних хворих
включено у дослідження (65 пацієнтів з категорією N0 та 45 — з N1–N2).
Панцитокератинпозитивні (панЦК-позитивні) клітини у РЛВ, HIF-1αтa
CD34-позитивні клітини у пухлині визначали ІГХ методом. Усі хворі
були проінформовані про дослідження та дали свою згоду, що було погоджено
з місцевим комітетом з біоетики. Результати: панЦК-позитивні клітини
у РЛВ (рN0) виявлено у 24% хворих. Встановлено, що у всіх пацієнтів
з панЦК-позитивними клітинами у РЛВ були HIF-1α-позитивні пухлини.
Відзначали позитивну кореляцію між наявністю панЦК-позитивних клітин
у РЛВ (рN0) та щільністю мікросудин у пухлині (р<0,01). Загальна виживаність
хворих з категорією N0 була кращою, ніж у пацієнтів із категорією
N1–N2 (р<0,01). Загальна виживаність хворих з панЦК-позитивними
РЛВ, які отримували лише оперативне лікування, була гіршою, ніж в осіб
з панЦК-позитивними РЛВ, у яких проведено хірургічне втручання та післяопераційну
хіміотерапію (p<0,02). Висновки: ІГХ метод дозволяє виявити
пухлинні клітини у РЛВ у 24% хворих на РШ з категорією pN0. Продемонстровано,
що наявність метастазів у РЛВ асоціюється з деякими гіпоксіязалежними
подіями у первинній пухлині. Наявність панЦК-позитивних
РЛВ негативно впливає на виживаність. Introduction: the dormant tumor cells in regional
lymph nodes (RLN) are not detected by conventional
histological methods that negatively influences the diagnosis
and treatment efficacy. Aim: to detect the tumor cells
in RLN of gastric cancer patients by immunohistochemical
(IHC) method, to study the correlation of LN-positivity
with hypoxia-associated indices of primary tumor and
evaluate their clinical relevance. Мaterial and me thods:
the specimens of primary gastric cancer tissue and regional
lymph nodes were investigated. 120 naïve patients were
enrolled into study (65 patients — N0 category and 45 —
N1–N2). Pancytokeratin-positive (panCK-positive) cells
in RLN, HIF-1α- and CD34-positive cells in tumor were
detected by IHC method. All patients were thoroughly informed
about the study that was approved by the local ethics
committee. Results: panCK-positivecells in RLN (рN0)
were detected in 24% patients. It was shown that all patients
with panCK-positive cells in RLN had HIF-1α-positive
tumors. It was observed the positive correlation between
panCK-positive cells in RLN (рN0) and microvessel density
in tumor (р<0,01). Overall survival of patients with N0 category
were better than this of patients with N1 N2 category
(р<0,01)..
Overall survival of patients with panCK-positive
RLN who were undergone operation only was worse
than patients with panCK-positive RLN who were treated
with operation and adjuvant chemotherapy (p<0.02).
Conclusion: IHC method allows to detect the tumor cells in
RLN у 24% gastric cancer patients with pN0 category. It
was shown that metastasis in RLN, in partly, is associated
with hypoxia-induced events in the primary tumor panCKpositive
RLN impact negatively on survival.