Літологічні особливості порід теригенної червоноколірної (картамишської) формації (південно-східна частина Дніпровсько-Донецької западини) - Шехунова, С.Б.; Шевченко, О.А.; Мачуліна, С.О. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Досліджено теригенну червоноколірну (картамишську) формацію у південно-східній частині Дніпровсько-Донецької западини (Кобзівська структура). Її будова відрізняється значною потужністю (до 350 м), ритмічністю, відсутністю потужних прошарків карбонатних та/або сульфатних порід. Вивчено літологічні особливості порід формації та їх вторинні зміни. За результатами досліджень визначено, що накопичення речовини формації відбувалося у мілководному басейні підвищеної солоності без ознак активного гідродинамічного режиму поблизу берегової лінії за субплатформених умов в арідному кліматі, областю живлення якого була пенепленізована рівнина. The red terrigenous (kartamush) formation in the south-eastern part of the Dnieper-Donets Depression (Kobzev structure) is investigated. It is characterized by high thickness (up to 350 m), stratification rhythmicity, and the absence of carbonate and sulphate rocks. The lithologic peculiarities of formations rock and their epigenetic alteration have been studied. It is determined that formation deposition took place in shallow-water basin of high level salinity without any features of active hydrodynamic nearby the coastline in subplatform condition with arid climate. The area of material supplying was peneplaine.