Цитогенетичні дослідження клітин лімфатичних вузлів черевної порожнини при їх лапароскопічній біопсії у хворих на злоякісні лімфоми - Вальчук, М.О.; Інденко, В.Ф.; Зотова, О.В.; Лук’янова, А.С.; Кароль, Ю.С.; Євстахевич, І.Й.; Воронєцка, Р.; Пєньковска-Ґреля, Б.; Логінський, В.Є. (Онкологія, 2013)
Мета: оцінити придатність пухлинного матеріалу, отриманого при лапароскопічній
(відеохірургічній) діагностичній біопсії ізольовано уражених
лімфатичних вузлів (ЛВ) черевної порожнини і заочеревинного простору,
для цитогенетичного дослідження і визначити його діагностичну цінність.
Методи: діагностичну біопсію проведено за оригінальною, опрацьованою
в ДУ «ІПКТМ НАМН України» методикою, спрямованою на забезпечення
легшого доступу до уражених ЛВ та запобігання післяопераційній
кровотечі, у 32 хворих. Діагноз лімфоїдної неоплазії (ЛН) на основі гістологічного
й імунофенотипічного дослідження біопсійного матеріалу встановлено
у 62,5% пацієнтів. Цитогенетичні дослідження (аналіз каріотипу
та FISH) клітин ЛВ проведено в 11 хворих на В-клітинні ЛН. Результати:
виявлено низку хромосомних аберацій: при хронічній лімфоцитарній лейкемії/лімфомі
з малих лімфоцитів — del(11)(q23); +8, +12; при фолікулярній
лімфомі — t(2;18;5)(р11;q21;q21); при дифузній B-великоклітинній лімфомі
— add(14q); add(6)(p22). У FISH-дослідженні визначили делецію гена
ATM при хронічній лімфоцитарній лейкемії/лімфомі з малих лімфоцитів,
реаранжування генів BCL2 та IgK при фолікулярній лімфомі, ампліфікацію
генів IGH, BCL6, BCL2 при дифузній B-великоклітинній лімфомі. Висновок:
встановлено доцільність застосування лапароскопічної біопсії при ізольованому
ураженні ЛВ черевної порожнини для своєчасної діагностики ЛН. Aim: to evaluate the usefulness of tumor material
obtained under laparoscopic diagnostic biopsy isolation of
affected lymph nodes (LN) of the abdominal ca vity and retroperitoneal
space for cytogenetic analysis and to determine
its diagnostic value. Methods: laparoscopic (videosurgical)
diagnostic biopsy of the isolated abdo minal and retroperitoneal
LN was performed in 32 patients. The diagnosis of lymphoid
neoplasm based on histopathological and immunohistochemical
investigations of the biopsy tissue was established
in 62,5% of patients. Cytogenetic investigations (karyotype
analysis and FISH) of LN cells were performed in 11 patients
with В-cell lymphoid neoplasm. Results: a wide spectrum of
chromosomal aberrations was identified: in CLL/SLL —
del(11)(q23); +8, +12; in FL — t(2;18;5)(р12; q21; q26);
in DLBCL — add(14q); add(6)(p22). By FISH method the
following aberrations were revealed: the deletion of ATM gene
in CLL/SLL, the rearrangement of genes BCL2 and IgK in
FL, the amplification of genes IGH, BCL6, BCL2 in DLBCL.
Conclusion: the expediency of laparoscopic bio psy in isolated
abdominal LN impairment was proved for the timely
diagnosis of lymphoid neoplasm.