Хірургічні аспекти лікування хворих з механічною жовтяницею пухлинного генезу в ургентному хірургічному стаціонарі багатопрофільної лікарні - Cусак, Я.М.; Ткаченко, О.А.; Лобанов, С.М.; Дирда, О.О.; Ходзинський, О.В. (Онкологія, 2013)
Мета: аналіз результатів хірургічного лікування хворих на рак органів гепатопанкреатодуоденальної зони, ускладнений жовтяницею, в умовах ургентного хірургічного стаціонару багатопрофільної лікарні. Об’єкт і методи: проаналізовано результати хірургічного лікування 59 пацієнтів із механічною жовтяницею пухлинного генезу. У 44 (74,5%) хворих діагностовано рак підшлункової залози, у 9 (15,2%) — рак позапечінкових жовчних проток, у 4 (6,7%) — рак великого дуоденального сосочка, у 2 (3,3%) — рак жовчного міхура. У 96,3% пацієнтів діагностовано III та IV стадію онкологічного процесу. Результати: у 17 (28,8%) хворих виконано панкреатодуоденальну резекцію (ПДР). У 8 (47,05%) із них у зв’язку з кровотечею із пухлини, яку неможливо було зупинити ендоскопічними методами, проведено паліативну ПДР в ургентному порядку. У 42 (71,1%) хворих проведено симптоматичні оперативні втручання, при виконанні яких дотримано принципу максимального розмежування гепатобіліарної та панкреатодуоденальної зон. Післяопераційна летальність у пацієнтів, у яких проведено симптоматичні операції, становила 7,1%. Післяопераційної летальності після виконання ПДР не відзначено. Середня тривалість життя після проведення резекційних хірургічних втручань становила 25,3 ± 1,2 міс в середньому, після симптоматичних операцій — 21,9 ± 1,0 міс (0,1 > p > 0,05). Висновки: в ургентний хірургічний стаціонар госпіталізують до 71,1% хворих із пухлинами органів гепатопанкреатодуоденальної зони, ускладненими жовтяницею, що підлягають виконанню симптоматичних оперативних втручань. Лікування таких хворих з жовтяницею пухлинного генезу має проводитися в умовах багатопрофільних лікувальних закладів, оскільки вони потребують адекватного реанімаційно-анестезіологічного забезпечення, еферентних методів терапії та консультацій суміжними спеціалістами. Objective: results of surgical treatment of complicated cancer of hepatopancreatoduodenal area in urgent surgery department of the multidisciplinary hospital are presented. Patients and methods: we analyzed the results of surgical treatment of 59 patients with obstructive jaundice of tumor genesis. In 44 (74,5%) patients was diagnosed pancreatic cancer, in 9 (15,2%) — cancer of the extrahepatic bile duct, in 4 (6,7%) — cancer of the major duodenal papilla, in 2 (3,3%) — a cancer of the gall bladder. In 96,3% patients had 3 or 4 cancer stage. Results: in 17 (28,8%) patients underwent pancreatoduodenal resection. In 8 (47,05%) these of patients due to bleeding from the tumor, which could not be stopped by endoscopic techniques performed pancreatoduodenal palliative resection in urgent procedure «Urgent pancreatoduodenal resection». In 42 (71,1%) symptomatic patients performed the operation under which adhered to the principle of maximum «uncoupling» of the hepatobiliary and pancreatoduodenal zones. Conclusions: postoperative mortality after pancreatoduodenectomy was not notice.