Відносне значення окремих факторів ризику у виникненні раку молочної залози у жінок різного вікового періоду - Тимовська, Ю.О.; Анікусько, М.Ф.; Собченко, С.О. (Онкологія, 2013)
Мета: визначити, які з відомих на сьогодні факторів ризику виникнення раку молочної залози (РМЗ) мають переважне значення для розвитку цієї патології у жінок, які захворіли у різні вікові періоди. Об’єкт і методи: хворі на РМЗ (n = 141) репродуктивного віку, в період ранньої та глибокої менопаузи; опитувальні анкети, статистичний аналіз (відмінності достовірні при p ≤ 0,05). Результати: показано, що з підвищеним ризиком виникнення РМЗ у жінок у репродуктивному віці (ВР 1,59; 95% ДІ 0,6365–3,9566) та в період ранньої менопаузи (ВР 1,54; 95% ДІ 0,45–5,17) (р ≤ 0,05) асоціюється перша вагітність, яка закінчилася абортом. Водночас встановлено, що ризик виникнення РМЗ у репродуктивний період підвищують такі фактори, як ендометріоз (ВР 2,29; 95% ДІ 0,74–6,97), тривалий прийом комбінованих оральних контрацептивів (ВР 4,68; 95% ДІ 1,79–12,20) та тютюнопаління (ВР 5,64; 95% ДІ 1,91–16,60). Тривалість естрогенового вікна > 10 років асоціюється з підвищеним ризиком розвитку РМЗ у жінок в ранній менопаузі (ВР 5,94; 95% ДІ 2,77–12,69). Наявність гострих гнійних абсцедивних маститів в анамнезі (ВР 2,50; 95% ДІ 1,19–5,24), ожиріння (ВР 4,04; 95% ДІ 1,89–8,60) та цукровий діабет (ВР 18,25; 95% ДІ 1,05–316,15) підвищують ризик розвитку РМЗ у жінок в період глибокої менопаузи. Висновок: не всі відомі фактори ризику відіграють однакову роль у виникненні РМЗ у репродуктивний період та під час ранньої та глибокої менопаузи. Objectives: to determine which of the presently known risk factors for breast cancer (BC) are important for the development of this disease in women who get this desease in different age periods. Patients and methods: patients with breast cancer (n = 141) of reproductive age and during the early and late menopause, questionnaires. Results: the increased risk of breast cancer in women in the reproductive age (OR 1,59 95% CI 0,6365–3,9566) and during early menopause (OR 1,54 95% CI 0,45–5,17) (р ≤ 0,05) associated with the first pregnancy that ended in abortion. At the same time, found that the risk of breast cancer in the reproductive period increased by factors such as endometriosis (OR 2,29 95% CI 0,74–6,97), long-term use of combined oral contraceptives (OR 4,68 95% CI 1,79–12,20) and smoking (OR 5,64 95% CI 1,91–16,60). Duration of estrogen-ups over 10 years is associated with an increased risk of breast cancer in women in early menopause (OR 5,94 95% CI 2,77–12,69). Acute suppurative mastitis in the past (OR 2,50 95% CI 1,19–5,24), adiposity (OR 4,04 95% CI 1,89–8,60) and diabetes (OR 18,25 95% CI 1,05–316,15) increase the risk of breast cancer in women during late menopause. Conclusion: not all known risk factors play an equal role in the occurrence of breast cancer in the reproductive period and during the early and late menopause.