Золотоносність осадових утвореннь фанерозою України - Ковальчук, М.С. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Проведено аналіз золотоносності осадових утворень фанерозою України. Встановлено золотовмісні літофаціальні і фаціальні комплекси. Аналіз розподілу золота в осадових утвореннях України дозволив виявити перспективні формаційні одиниці. Провідну роль у створенні золотого потенціалу осадового чохла відіграє комплекс осадових формацій, що утворилися в близьких за умовами осадконагромадження обстановках і мають значне поширення на території України. Встановлено перспективні осадові товщі для видобування розсипного золота. Analysis auriferity of the phanerozoic sedimentary deposits of the Ukraine is given. The auriferity lithophacial and facial complexes are established. Analisys of gold distribution in sedimentary complexes of Ukraine gave the opportunity to set up progressive formation units. The main role in creation of gold potential of sedimentation cover belongs to the complex of sedimentation formations which were developed in very alite environment of sediment accumulation. They are greatly introduced all over the territory of Ukraine. The perspective strata for exploration placer gold are recorded.