Міграція міді в корах вивітрювання біотитових гнейсів центральної частини Українського щита - Компанець, Г.С.; Шестаков, О.Ю.; Мороз, Л.І. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Найбільш вагомим фактором мобілізації міді на суші є елювіальний процес. На прикладі кір вивітрювання біотитових гнейсів інгуло-інгулецької серії протерозою центральної частини Українського щита вивчено поведінку міді – її мобілізація, перерозподіл та концентрація в різних зонах профілю кори вивітрювання. Встановлено, що активність і масштабність цих процесів у корах вивітрювання гнейсів, утворення асоціацій міді з іншими елементами зумовлені різним ступенем розкладення і дезінтеграції материнських порід. The most valid factor of mobilization of сорреr particularly in the terrestrial parts of the world is the hypergene process. On an example of the Ingul-Ingulets series Proterozoic biotite gneisses weathering crust (the central part of the Ukrainian shield) the behaviour of copper – its mobilization, redistribution and concentration in different zones of weathering crust was studied. The activity and spreading of these processes in gneisses weathering crust, genesis of associations of copper with other elements caused by a different level of decomposition and desintegration of parental rocks.