Порівняльний мінералого-петрографічний аналіз первинних каолінів Глухівецько-Турбівського району (подільський блок Українського щита) - Слюсаренко, Г.О. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Описуються мінералогічні та хімічні перетворення кори вивітрювання Глуховецько-Турбівського каолінового району. Наводиться порівняльна характеристика різновидів первинних каолінів в залежності від вихідних порід. Характеризуються головні породоутворюючі мінерали материнських порід та їх перетворення на різних стадіях вивітрювання. Порівнюється якість первинного каоліну Жежелівського родовища з таким інших родовищ Глухівецько-Турбівського району. The chemical transformation and mineral formation in weathering crust profile (from initial disintegration zone to kaolinite zone) are described. Depending on parental rocks the comparative characteristics of primary kaoline types is shown. Main parental rocks minerals and their transformations on various weathering stages are characterized. Together with comparison of quality of primary Zhezheliv kaoline (Zhezhelivske deposit) with the same of kaoline from other deposits of the Gluchivetsko-Turbivskiy area, general sources of harmful admixtures are also noted.