Вплив експлуатаційних факторів на роботоздатність графітизованої сталі - Кулик, В.В.; Андрейко, І.М.; Ваврух, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Порівняно закономірності впливу високих (до 800°С) і низьких (до –40°C) температур та корозивного середовища на механічні характеристики графітизованої сталі і відомих колісних марок 2 і Т. Виявлено, що зниження температури аустенітизації і стрімке зростання високотемпературної пластичності сталей забезпечують сприятливіші умови для утворення дефектів типу повзун на поверхні кочення залізничних коліс. Встановлено, що графітизована сталь за низьких температур (до –40°C) не схильна до низькотемпературного окрихчення, а корозивне середовище не впливає на її циклічну тріщиностійкість. Сравнены закономерности влияния высоких (до 800°С) и низких (до –40°C) температур, а также коррозионной среды на механические свойства графитизированной стали и известных колесных сталей марок 2 и Т. Установлено, что снижение температуры аустенитизации и стремительный рост высокотемпературной пластичности сталей обеспечивают более благоприятные условия для образования дефектов типа ползун на поверхности катания железнодорожных колес. Выявлено, что графитизированная сталь при низких температурах (до –40°C) не склонна к низкотемпературной хрупкости, а коррозионная среда не влияет на ее циклическую трещиностойкость. Regularities of the influence of high (to 800°С) and low (to –40°C) temperatures, and also of corrosive environment on mechanical characteristics of graphitized steel and known wheel steels of grades 2 and T are compared. It is shown that the lower austenitization temperature and more sweep increase of high-temperature plasticity, provides more favorable condition of “slide-block” defects formation on the rolling surface of railway wheels. It is found that at low temperatures (down to –40°C) the graphitized steel is not liable to the low-temperature embrittlement, and there is no effect of the corrosion environment on its fatigue crack growth resistance characteristics.