Підвищення роботоздатності пошкоджених бетонних і залізобетонних конструкцій ущільнювально-зміцнювальними ін’єкціями - Маруха, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Розглянуто основні підходи до аналізу технічного стану бетонних і залізобетонних конструкцій із експлуатаційними дефектами та оцінено ефективність підвищення їх роботоздатності ін’єкційними технологіями. Розраховано параметри цих технологій та запропоновано низку ін’єкційних композиційних матеріалів на поліуретановій та поліепоксидній основі, які мають високі технологічні характеристики, а їх ефективність підтверджують результати випроб лабораторних зразків із заповненими концентраторами напружень. Виявлені додаткові можливості протикорозійного захисту оголеної сталевої арматури введенням до ін’єкційних композицій інгібіторів корозії, а також розкрито технологічні особливості зміцнення пошкоджених конструкцій заповненням виявлених дефектів. Рассмотрены основные подходы к анализу технического состояния бетонных и железобетонных конструкций с эксплуатационными дефектами и проанализирована эффективность повышения их работоспособности инъекционными технологиями. Рассчитаны параметры этих технологий и предложен ряд инъекционных композиционных материалов на полиуретановой и полиэпоксидной основе, обладающих высокими технологическими характеристиками. Эффективность их применения подтверждена испытаниями лабораторных образцов из заполненными концентраторами напряжений. Выявлены дополнительные возможности противокоррозионной защиты оголенной стальной арматуры введением к инъекционным композициям ингибиторов коррозии, а также раскрыты технологические особенности упрочнения поврежденных конструкций заполнением выявленных дефектов. The main approaches to the analysis of the technical state of concrete and reinforced concrete constructions with in-service defects are considered and the effectiveness of the increase of their workability by the use of injection technologies is analysed. The injection technological parameters are caclulated. A number of injection composite materials on the polyuretan and polyepoxy base which posses high technological properties, is proposed and the effectiveness of their use is confirmed by in-laboratory tests of the specimens with filled stress concentrators. The additional possibilities of corrosion protection of uncoated steel reinforce ment by adding corrosion inhibitors to the injection compositions are revealed and the technological peculiarities of repair works for strengthening the damaged structures by filling the revealed defects are found.