Наночастинки срібла як модифікатори тертя у парах сталь–сталь - Похмурський, В.І.; Довгуник, В.М.; Киця, А.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Вивчено трибологічну поведінку пари тертя сталь–сталь у мінеральній оливі з додаванням до неї наночастинок срібла низьких концентрацій та деяких їх стабілізаторів. Показано, що зі всіх досліджуваних додатків найефективніша олеїнова кислота, а її сумісна дія з наночастинками срібла забезпечує найнижчий коефіцієнт тертя. Изучено трибологическое поведение пар трения сталь–сталь в минеральном масле с добавлением к нему наночастиц серебра низких концентраций и некоторых их стабилизаторов. Показано, что из всех исследуемых добавок, наиболее эффективным является олеиновая кислота, а совместное ее действие с наночастицами серебра обеспечивает низкий коэффициент трения в фрикционной паре сталь–сталь. The tribological behavior of friction pairs steel–steel in mineral oil with the addition of low concentrations of silver nanoparticles and some of their stabilizers is studied. It is shown that oleic acid is the most effective of all investigated stabilizer and the combined effect of oleic acid and silver nanoparticles provides the lowest friction coefficient of friction pair steel–steel.