Ударна в’язкість зразків, вирізаних з ролика машини безперервного литва заготовок з наплавленим шаром - Марущак, П.О.; Біщак, Р.Т.; Вухерер, Т.; Гладьо, В.Б. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено ударну в’язкість трьох серій зразків Шарпі, вирізаних з ролика машини
безперервного литва заготовок. Визначено стадійність динамічного деформування
та руйнування біметалевих та монометалевих зразків на мікро-, мезо- та макрорівнях. Досліджено особливості мікромеханізмів пластичного деформування і руйнування сталей з ферит-перлітною (35Г2) та феримартенситною (18Х11МНФБ)
структурами з використанням сканівної та просвітлювальної мікроскопії і проаналізовано їх ударну в’язкість з врахуванням цих особливостей. Исследована ударная вязкость трех серий образцов Шарпи, вырезанных из
ролика машины непрерывного литья заготовок. Определена стадийность динамического
деформирования и разрушения биметаллических и монометаллических образцов на микро-,
мезо- и макроуровнях. С использованием сканирующей и просвечивающей микроскопии
исследованы особенности микромеханизмов пластического деформирования и разрушения сталей с феррито-перлитной (35Г2) и феррито-мартенситной (18Х11МНФБ) структурами и проанализирована их ударная вязкость с учетом этих особенностей. The impact toughness of three series of Charpy specimens cut out from continuous
casting machine roller was investigated. The stages of the dynamic deformation and
fracture of bimetallic and monometallic specimens at the micro-, meso- and macrolevels were
revealed. Using the scanning and transmission microscopies the specific features of micromechanisms
of plastic defomation and fracture of steels with ferritic-pearlitic (35Г2) and ferriticmartensitic
(18Х11МНФБ) structures were investigated. An impact toughness of these steels
was analyzed with account of the revealed features.