Врахування впливу середовищ в оцінюванні експлуатаційної здатності металевих виробів - Стащук, М.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Наведено результати аналітичних досліджень взаємодії навантаженого матеріалу з робочим середовищем у порах та щілинах. Встановлено, що механічні та фізико-хімічні ефекти, які виникають під час взаємодії із зовнішнім електропровідним середовищем, викликають перерозподіл електричних зарядів, що може призвести до похибок у результатах діагностування експлуатаційної здатності металевих виробів. Щоб уникнути цього, запропоновано спосіб, який враховує реальні робочі умови. Приведены результаты аналитических исследований взаимодействия нагруженного материала с рабочей средой в порах и щелях. Установлено, что механические и физико-химические эффекты, возникающие при взаимодействии с внешней электропроводной средой, вызывают перераспределение электрических зарядов, что может сказаться на результатах диагностики эксплуатационной способности металлических изделий. Для избежания этого предложен способ, учитывающий реальные рабочие условия. Results of analytical investigations of the interaction of the loaded material with working environment in pores and flaws are presented. It is established that mechanical and physicochemical effect, arising during interaction with outer electric conducting environment, cause redistribution of electric charges, which may have effect on the diagnostic results of operation ability of metal products. The method for preventing this with the account of real working conditions is proposed.