Вплив лазерної ударно-хвильової обробки на ударну в’язкість теплотривких сталей - Ясній, П.В.; Марущак, П.О.; Нікіфоров, Ю.М.; Гладьо, В.Б.; Ковалюк, Б.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено вплив опромінювання в прозорому конденсованому середовищі на ударну в’язкість теплотривких сталей. Опромінення зразка попереду концентратора спричиняє значне (до двох разів) підвищення ударної в’язкості сталі 15Х13МФ. Методом фрактографічного аналізу встановлено, що сталь зруйнувалась за внутрішньозеренним механізмом незалежно від схеми опромінювання. Обґрунтовано зростання ударної в'язкості матеріалу після ударно-хвильової обробки. Исследовано влияние облучения в прозрачной конденсированной среде на ударную вязкость теплостойких сталей. Облучение образца впереди концентратора приводит к значительному (до двух раз) увеличению ударной вязкости стали 15Х13МФ. На основании фрактографического анализа выявлено, что независимо от схемы облучения эта сталь разрушалась по внутризеренному механизму. Предложен механизм увеличения ударной вязкости материала после ударно-волновой обработки. The influence of powerful laser irradiation in the transparent condensed medium on impact toughness of heat-resistance steel has been studied. Sufficient (in 2 times) increase of the impact toughness of 15Х13МФ steel, irradiated in front of the nouch has been observed. Fractographic analysis of specimens tested for the impact toughness has shown that 15Х13МФ steel specimens rupture by the transgranular fracture mechanisms, irrespective of the irradiation mechanisms. Mechanism of impact toughness increase after impact-wave treatment of specimens has been proposed.