Структурні зміни в кераміці ScCeSZ–NiO у високотемпературному водневому середовищі - Подгурська, В. Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Показано, що в твердооксидній паливній комірці з керамічними Ni-вмісними анодами упродовж першого робочого циклу матеріал анода у водні відновлюється, що зумовлює зміни його мікроструктури та властивостей. Проаналізовано структурні зміни в матеріалі анода з різним вмістом NiO від невідновленого (ScCeSZ–NiO) до відновленого (ScCeSZ–Ni) стану, які пов’язані з його електропровідністю. Показано, что в твердооксидной топливной ячейке с керамичными Ni-содержащими анодами в течение первого рабочего цикла происходит восстановление анода в водороде, что послужило причиной изменения микроструктуры и свойств материала. Проанализованы структурные изменения в материале анода с разным содержанием NiO от невосстановленого (ScCeSZ–NiO) до восстановленого (ScCeSZ–Ni) состояния, которые взаимосвязаны с его электропроводностью. In the solid oxide fuel cell (SOFC) incorporating ceramic Ni-based anodes, hydrogen reduction of the anode takes place during the first service cycle of operation. Initial reduction causes changes in the microstructure and properties of the Nibased anode material. Structural changes in the material with various NiO content from unreduced (ScCeSZ–NiO) to reduced (ScCeSZ–Ni) state have been analyzed with respect to its electric conductivity.