Вплив доксорубіцину в ліпосомальній формі на пухлини з фенотипом медикаментозної резистентності - Тодор, І.М.; Лук’янова, Н.Ю.; Тимовська, Ю.О.; Півнюк, В.М.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2013)
Мета: дослідити вплив ліпосомальної форми доксорубіцину (LDox) на пухлини
з фенотипом медикаментозної резистентності та визначити його
окремі механізми. Об’єкти і методи: резистентна до вільної форми доксорубіцину
(Dox) карцинома Герена щурів; клітини раку молочної залози людини
MCF-7 та її резистентної до Dox сублінії MCF-7/Dox. Методи експериментальної
онкології; культивування клітин; гістологічний, імуноцитохімічний;
світлова та лазерна конфокальна мікроскопія. Результати: LDox
достовірно гальмує ріст резистентного до вільного Dox штаму карциноми
Герена та призводить до патоморфозу паренхіми пухлин. Вільний Dox потрапляє
в цитоплазму пухлинних клітин шляхом дифузії, ліпосомальний —
шляхом ендоцитозу. LDox не індукує експресію P-gp в пухлинних клітинах і
таким чином оминає активне виведення з цитоплазми за допомогою цього
білка. Висновки: LDox має переваги порівняно з вільною формою цитостатика
стосовно накопичення і впливу на злоякісні клітини. Він може тривало
акумулюватися як у цитоплазмі, так і у ядрі пухлинних клітин з фенотипом
медикаментозної резистентності. Objective: to investigate the influence of liposomal
form of doxorubicin (LDox) on tumor phenotype
of drug resistance and to determine its individual mechanisms.
Objects and methods: Dox-resistant Guerin carcinoma
rats; human breast cancer MCF-7 cells and
Dox-resistant subline MCF-7/Dox. Methods of experimental
oncology, cell culture, histological, immunocytochemical;
the light and laser confocal microscopy. Results:
LDox significantly inhibits the growth of free Dox
resistant strain Guerin carcinoma and leads to pathomorphosis
of tumors parenchyma. Free Dox enters the
cytoplasm of tumor cells by diffusion, liposomal — by endocytosis.
Liposomal form of the drug, does not induce
the expression of P-gp in tumor cells and thus bypas ses
the ejection from the cytoplasm by this protein. Conclusions:
LDox form has advantages in terms of free-form
cytostatic regarding the accumulation and impact on
malignant cells. This leads to long-term accumulation
of cytostatic as in the cytoplasm and nucleus of tumor
cells with the phenotype of drug resistance.