Дослідження показників метаболізму заліза у хворих на рак яєчника - Палійчук, О.В.; Бондар, В.М.; Поліщук, Л.З.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2014)
Мета: дослідити показники метаболізму заліза у сироватці крові хворих
на рак яєчника (РЯ) та оцінити їх клінічне значення. Об’єкт і методи:
у дослідження включено 25 хворих на РЯ і 5 пацієнтів з доброякісними
кістами яєчника. Віковий інтервал — 33–70 років, середній вік —
55,5 ± 3,6 року. У сироватці крові хворих визначали концентрацію заліза,
феритину (ФЕР), трансферину (ТРФЕР) і насиченість ТРФЕР залізом.
Для обстеження хворих застосовано клінічні, біохімічні, імуноферментні,
морфологічні, для аналізу результатів — статистичні методи. Результати:
визначено зміни показників метаболізму заліза у хворих на РЯ. У сироватці
крові відзначено зниження концентрації заліза у 92%, ТРФЕР —
у 84%, насиченості ТРФЕР залізом — у 76% хворих та підвищення концентрації
ФЕР — у 56% хворих. Виявлено значні індивідуальні коливання
всіх показників метаболізму заліза у хворих на РЯ та з доброякісними кістами
яєчника, а також після хірургічного лікування хворих на РЯ. Обговорено
клінічне значення порушень метаболізму заліза та його механізми.
Висновок: продемонстровано зміни показників метаболізму заліза у хворих
на РЯ та доцільність їх використання з метою детекції індивідуальних
порушень гомеостазу заліза до лікування та його моніторингу у процесі
протипухлинної терапії пацієнтів з РЯ. Objective: to examine iron metabolism
markers in blood serum of ovarian cancer patients
and to assess its clinical relevance. Object and methods:
25 ovarian cancer (OC) patients and 5 patients
with benign ovarian cysts were enrolled in the study.
The patients were within age range 33–70 years, and
average age was 55.5±3.6 years. Concentration of iron,
ferritin (FER), transferrin (TRFER), and FER saturation
with iron were determined in patients’ blood
serum. Patients were examined with clinical, biochemical,
immunoenzyme, morphological, and statistical
methods. Results: alterations of iron metabolism
markers in OC patients were determined. In blood serum
the decrease of iron concentration was determined
in 92% of patients, TRFER — in 84%, TRFER saturation
with iron — in 76% of patients, and increase of
FER concentration was determined in 56% of patients.
Substantial individual variations of all iron metabolism
markers were registered in patients with OC and benign
ovarian cysts, and after surgical treatment of OC
patients. Clinical relevance of iron metabolism disorders
is discussed. Conclusion: alterations of iron metabolism
markers in OC patients, and feasibility of its
application for the detection of individual iron homeostasis
disorders before treatment and its monitoring in
the process of OC patients’ antitumor treatment were
demonstrated.