Підвищена мамографічна щільність як фактор ризику розвитку раку молочної залози - Чешук, В.Є. (Онкологія, 2014)
В огляді проаналізовано відомості щодо підвищеної мамографічної щільності
тканин як одного з факторів ризику раку молочної залози (РМЗ),
що являє собою етап патологічних змін у молочній залозі та передує розвитку
онкологічного процесу. Скринінг на наявність РМЗ може бути неефективним
за умови високої мамографічної щільності. З цієї причини є
необхідною градація жінок під час мамографічного скринінгу за ступенем
щільності тканини молочної залози. Це дозволяє визначити групу високого
ризику розвитку РМЗ, в якій важливо забезпечити скринінг за схемами,
що включають додаткові методи – магнітно-резонансну мамографію та
ультразвукове дослідження молочних залоз. This article is about the most studied risk factors
of breast cancer and devoted first of all to the mammographyc
density (MD). It represents a phase of pathological
changes in the breast, preceding the development
of oncological process. Breast cancer screening is ineffective
due to high mammographyc density. For this reason
we need introducing obligatory gradation of women during
mammography screening, according to their МD. This
will allow us to select group of high- risk persons with high
МD. In this group of patients it is important to provide
screening by specific schemes that include additional application
of theMRM — magnetic resonance mammography,
and breast ultrasound (dopplerography and еlastometry).