Основні зовнішні чинники, що впливають на рух водних розчинів у покривних відкладах рівнинних територій - Бублясь, М.В. (Інститут геологічних наук НАН України, 2009)
Наведено аналіз існуючих оцінок руху водних розчинів у зоні аерації. Виявлено проблемні питання і запропоновано врахувати нові фактори, що впливають на переміщення вологи. Представлені експериментальні дані, які отримані в лабораторних і польових умовах. Результати цих робіт показують залежність руху рідкої фази покривних відкладів від зміни певних електричних потенціалів, що формуються в атмосфері і літосфері. The existing concepts of the mechanisms assessment of water solutions flow in the aeration zone have been analyzed. The problem questions have been determined, and it is proposed to account for new factors influencing on the moisture transport. The experimental data are presented obtained in laboratory and field conditions. The results of works show the dependence of the liquid phase movement in the covering deposits on variations of definite electric potentials formed in the atmosphere and lithosphere.