обудова дискретних макромоделей об'єктів електроенергетичних систем на підставі реальних експлуатаційних характеристик - Стогній, Б.С.; Сопель, М.Ф.; Стахів, П.Г.; Козак, Ю.Я.; Гоголюк, О.П. (Інститут електродинаміки НАН України, 2014)
У статті розглянуто проблему прогнозування перебігу перехідних процесів ЕЕС та їхніх об’єктів на підставі реальних часових характеристик, отриманих під час їхньої реєстрації за допомогою сучасних систем моніторингу параметрів режимів та стану обладнання енергооб’єктів. Запропоновано використовувати макромоделі складових ЕЕС у вигляді "чорної скриньки" у формі змінних стану, створені на підставі даних, отриманих під час натурних експериментів чи реєстрованих нормальних й аварійних режимів для швидкого прогнозування перебігу перехідних процесів. Описано побудову макромоделі підстанції "Альбертірша" за принципом "чорної скриньки" на підставі даних про аварії, записаних комплексом "Регіна", та наведено одержані результати. В статье рассмотрена проблема прогнозирования течения переходных процессов ЭЭС и их объектов на основе реальных временных характеристик, полученных во время их регистрации с помощью современных систем контроля параметров режимов и состояния оборудования энергетических объектов. Предлагается применение макромоделей элементов ЭЭС в виде "черного ящика" в форме переменных состояния, созданных на основе реальных данных, полученных в ходе натурных экспериментов или зарегистрированных нормальных и аварийных режимах для быстрого прогнозирования протекания переходных процессов. Описано создание макромодели подстанции "Альбертирша" по принципу "черного ящика" на основе данных об авариях, зарегистрированных комплексом "Регина" и приведены полученные результаты. In the paper the problem of the transients forecasting for electric power systems and their objects based on real time characteristics obtained during their registration using modern monitoring systems of regime parameters and state of electric power systems. It is proposed to create macromodels of power system components in the form of state variables and "black box" approach using the data obtained during field experiments or registered normal and fault regimes for fast prognosis of the transient processes flowing. The development process of the substation Albertirsa macromodel based on "black box" approach and fault regimes data registered by Regina monitoring system is described and obtained results are presented.