Підвищення надійності моніторингу допустимості завантаження контрольованих перетинів енергосистем - Буткевич, О.Ф.; Левконюк, А.В.; Стасюк, О.І. (Інститут електродинаміки НАН України, 2014)
Викладено основні положення нового підходу до визначення в реальному часі допустимості завантаження контрольованих перетинів енергосистеми за запасами статичної стійкості. Зазначений підхід базується на моделях, побудованих з використанням методу групового урахування аргументів (МГУА), та результатах синхронізованих вимірювань векторів напруги на визначених об’єктах енергосистеми. Розглянуто особливості формування вибірок даних, критерії та алгоритми побудови та використання моделей. Дано загальну характеристику розробленого програмного комплексу побудови моделей, також зазначено час, потрібний для побудови та обчислення поліноміальних моделей залежно від характеристик комп’ютерів, що використовуються. Изложены основные положения нового подхода к определению в реальном времени допустимости загрузки контролируемых сечений энергосистемы по запасам статической устойчивости. Указанный подход основывается на моделях, построенных с использованием метода группового учета аргументов (МГУА), и результатах синхронизированных измерений векторов напряжения на определенных объектах энергосистемы. Рассмотрены особенности формирования выборок данных, критерии и алгоритмы построения и использования моделей. Дана общая характеристика разработанного программного комплекса построения моделей, а также указано время, требуемое для построения и вычисления полиномиальных моделей в зависимости от характеристик используемых компьютеров. The basic regulations of the new approach to determine in real-time acceptability of loading of power system’s controlled cutsets in depending on steady-state stability margins are presented. Mentioned approach is based on the models constructed using the group method of data handling (GMDH) and the results of synchronized measurements of voltage phasors of certain objects of power system. The features of the formation of data samples, criteria and algorithms of models’ construction and application are considered. The general characteristic of the developed software for construction of models is presented, and time required for construction and computation of polynomial models in depending on the characteristics of the used computers is also presented.