Випробування малоглинистої емульсійної промивальної рідини під час розкриття продуктивних пластів свердловиною 83 Старо-Самбірського родовища - Тершак, Б.А.; Коцкулич, Я.С.; Андрусяк, А.М.; Коцкулич, Є.Я. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
Описані чинники, що негативно впливають на якість первинного розкриття продуктивних пластів в складних гірнмичо-геологічних умовах. Наведені геолого-геофізичні характеристики порід-колекторів Старо-Самбірського родовища, очікувані ускладнення під час спорудження свердловини, типи і параметри промивальних рідин. Приведено компонентний склад малоглинистої емульсійної промивальної рідини (МЕПР), рекомендованої для первинного розкриття продуктивних пластів під час спорудження свердловини 83 Старо-Самбірська, обгрунтовані переваги її застосування. Описана технологія переведення полімеркалієвої промивальної рідини в МЕПР безпосередньо в свердловині та регулювання її параметрів під час розкриття продуктивних пластів, показана технологія використання МЕПР і підтверджена висока якість первинного розкриття продуктивних пластів. Приведены факторы, отрицательно влияющие на качество вскрытия продуктивных пластов в сложных горно-геологических условиях. Приведены геолого-физические характеристики пород-коллекторов Старо-Самборского месторождения, сведения о возможных осложнениях при сооружении скважин, типы и параметры промывочных жидкостей. Приведено компонентный состав малоглинистой эмульсионной промывочной жидкости (МЭПР), рекомендованной для первичного вскрытия продуктивных пластов при сооружении скважины 83 Старо-Самборская и обоснованы преимущества ее использования. Описана технология перевода полимеркалиевой промывочной жидкости в МЕЭПР непосредственно в скважине и регулирование ее параметров в процессе вскрытия продуктивных пластов, показана технологичность использования МЭПР и подтверждено высокое качество вскрытия продуктивных горизонтов. In the article it has been described reasons, which have negative affect on the quality of primary uncovering of producing horizons in complicated geological conditions. It has described geological and geophysical characteristic of reservoir formation of Starosambir oilfield, expected complications during well drilling process, types and parameters of drilling mud. The article author's proposes composition of clayless emulsion drilling mud (CEDM) which is recommended for primary uncovering of producing horizons during drilling of a well No. 83 Staro-Sambirska. It has been described mud advantages and application. In the article there is a description of technology of drilling mud conversion from polymer-potassic to clayless emulsion directly in the well and regulation of their parameters during primary uncovering of producing horizons. The authors describes technology of CEDM using and confirms the highest quality of primary uncovering of producing horizons.