Динамика силовых действий в турбогенераторах с разными зубцово-пазовыми структурами в номинальном режиме работы - Милых, В.И.; Полякова, Н.В. (Технічна електродинаміка, 2014)
Рассмотрены теоретические основы определения силовых действий в электрических машинах и выявления динамики их изменения и гармонического состава. На примере турбогенератора в режиме нагрузки проведен соответствующий расчетный анализ сил, приходящихся на проводники в пазах статора, сил, действующих на зубец сердечника статора и внутри этого сердечника в целом, электромагнитного момента и его переменной составляющей. Основой анализа является численно-полевой многопозиционный расчет магнитного поля и использование закона Ампера и тензора магнитных натяжений Максвелла. Розглянуто теоретичні основи визначення силових дій в електричних машинах і виявлення динаміки їхньої зміни та гармонійного складу. На прикладі турбогенератора в режимі навантаження проведено відповідний розрахунковий аналіз сил, що приходяться на провідники в пазах статора, сил, що діють на зубець осердя статора і усередині цього осердя в цілому, електромагнітного моменту і його змінної складової. Основою аналізу є чисельно-польовий багатопозиційний розрахунок магнітного поля та використання закону Ампера і тензора магнітних натягнень Максвелла. Theoretical basics definition of force action in electric machines and revealing of the dynamics of their changes and harmonic composition are considered. The relevant calculated analysis of the forces which account for the conductors in the stator slots, of the forces acting on the tooth of the stator core and inside of the core as a whole, of the electromagnetic torque and a variable component is carried on the example of a turbogenerator in the load mode. The basis of the analysis are numeral-field calculation of the magnetic field in many positions and the use of Ampere's law and Maxwell's tensor magnetic tension.