Comparison of two polymethine dyes used as exciton traps for amphi-PIC J-aggregates - Grynyov, R.S.; Sorokin, A.V.; Guralchuk, G.Ya.; Yefimova, S.L.; Borovoy, I.A.; Malyukin, Yu.V. (Functional Materials, 2008)
Two polymethine dyes of different types (cyanine and squaraine) which possess hydrophobic properties have been used as exciton traps (energy acceptor) for amphi-PIC J-aggregates. Both dyes are found to interact with J -aggregates and reveal strong sensitized luminescence. The comparison of the two dyes has been done to find the most effective trap for incorporation into amphi-PIC J-aggregates. A number of advantages of the squaraine dye over cyanine one have been revealed. This dye is proposed as an effective exciton trap to study the exciton transport in J-aggregates. Два поліметинових барвника (ціаніновий та сквариновий), які мають гідрофобні властивості, використано в якості екситонних пасток (акцепторів енергії) для J-агрегатів amphi-PIC. Встановлено, що обидва барвники взаємодіють з даними J-агрегатами та виявляють інтенсивну сенсибілізовану люмінесценцію. Проведено порівняння властивостей цих барвників як пасток для виявлення найбільш придатного для введення до J-агрегатів amphi-PIC. Виявлено, що сквариновий барвник має низку переваг у порівнянні з ціаніновим барвником. Цей барвник запропоновано для використання як найбільш ефективну екситонну пастку для дослідження екситонного транспорту в J -агрегатах. Два полиметиновых красителя разных типов (цианиновый и сквариновый), которые обладают гидрофобными свойствами, использованы в качестве экситонных ловушек (акцепторов энергии) для J-агрегатов amphi-PIC. Установлено, что оба красителя взаимодействуют с данными J -агрегатами и выявляют интенсивную сенсибилизированную люминесценцию. Проведено сравнение свойств данных красителей в качестве ловушек, чтобы определить наиболее подходящий краситель для внедрения в J-агрегаты amphi-PIC. Обнаружено, что сквариновый краситель обладает рядом преимуществ по сравнению с цианиновым красителем. Данный краситель предложен для использования в качестве эффективной экситонной ловушки для исследования экситонного транспорта в J-агрегатах.