Техніко-економічні оцінки виробництва електроенергії фотоелектричними станціями і проблема валоризації відновлюваних джерел енергії в Україні - Костюк, В.О.; Шульженко, С.В.; Охріменко, І.А. (Технічна електродинаміка, 2014)
Виконано варіантні розрахунки нормованої ціни виробництва електроенергії малими сонячними фотоелектричними станціями (СФЕС) з використанням моделі життєвого циклу. На основі аналізу чутливості ціни виробництва та розрахункових значень грошового потоку, що формується протягом планового періоду експлуатації станції, наведено оцінки термінів окупності у порівнянні з розрахунками термінів окупності проекту СФЕС у разі застосування пільгового тарифу, що діє в Україні з 1 квітня 2013 р. Вказано на недоліки діючої системи пільгових (ізеленихі) тарифів у сфері електрогенерації України, які призводять до невиправдано глибокої диференціації виробників за технологічними способами генерації. Выполнены вариантные расчеты нормированной цены производства электроэнергии малыми солнечными фотоэлектрическими станциями (СФЕС) с использованием модели жизненного цикла. На основе анализа чувствительности цены производства и расчетных значений денежного потока, который формируется в течение планового периода эксплуатации станции, приведены оценки сроков окупаемости по сравнению с расчетами сроков окупаемости СФЕС в случае применения льготного тарифа, действующего в Украине с 1 апреля 2013 г. Отмечаются недостатки действующей системы льготных («зеленых») тарифов в сфере электрогенерации Украины, которые приводят к неоправданно глубокой дифференциации производителей по технологическим способам генерации. Variant computations of levelized cost of electricity (LCOE) generated by small photovoltaic power plants (PVPP) have been done within a frame of life cycle model representation. Estimates for payback period have been calculated basing on sensitivity analysis of LCOE and evaluation of discounted cash flow (DCF) curves. Resulting cumulated DCFs are collated to the consequent flow values provided the green feed-in-tariff (FiT) for ground based PVPP effective as of 01 April 2013 has been applied. The drawbacks of the effective green FiT system in Ukraine have been pointed out causing the unreasonable differentiation of electricity producers by technology of generation.