Зменшення відхилень напруги в місцях приєднання потужних сонячних електростанцій до електричних мереж - Захаров, А.М. (Технічна електродинаміка, 2014)
Розглянуто три основні заходи, що спрямовані на зменшення відхилень напруги в місцях приєднання потужних сонячних електричних станцій (СЕС) до електричних мереж (ЕМ): мережеве будівництво, встановлення статичних синхронних компенсаторів (СТАТКОМ) та застосування акумуляторних батарей. На основі вимірів активної потужності СЕС створено модель відхилень напруги та проведено моделювання запропонованих заходів. Надано рекомендації щодо практичного застосування зазначених заходів в ЕМ ОЕС України. Рассмотрены три основных мероприятия, которые направлены на уменьшение отклонений напряжения в местах присоединения мощных солнечных электростанций (СЭС): сетевое строительство, установка статических синхронных компенсаторов (СТАТКОМ) и использование аккумуляторных батарей. На основе измерений активной мощности СЭС создана модель отклонений напряжения и проведено моделирование предложенных мероприятий. Предоставлены рекомендации по практическому применению указанных мероприятий в электрических сетях ОЭС Украины. Three main means of voltage deviation reducing at the point of common coupling has been considered: grid constructions, installation of static synchronous compensator (STATCOM) and the usage of electrical storage batteries. The model of voltage deviations has been created and simulation of the considered means has been performed. Recommendations for practical application of considered means in electrical grids of IPS of Ukraine has been proposed.