Детерміновано-стохастичне моделювання виробництва електроенергії в об'єднаних енергосистемах на довгострокову перспективу - Кулик, М.М.; Сас, Д.П. (Технічна електродинаміка, 2014)
Розглянуто питання прогнозування обсягів виробництва електроенергії на довгострокову перспективу з використанням методу UP-DOWN та детерміновано-стохастичного моделювання. Пояснено доцільність використання детерміновано-стохастичного моделювання для вирішення таких задач. Описано особливості прогнозування електроспоживання на макрорівні UP та секторальному рівні DOWN на основі моделей виявлення залежностей, а також структура і принцип роботи розробленої детерміновано-стохастичної моделі для уточнення результатів прогнозування. Наведено вхідні дані та результати розрахунку обсягів виробництва електроенергії в Україні на період до 2030 р. В статье рассматривается вопрос прогнозирования объёмов производства электроэнергии на долгосрочную перспективу с использованием метода UP-DOWN и детерминированно-стохастического моделирования. Объясняется целесообразность использования детерминированно-стохастического моделирования для решения таких задач. Описываются особенности прогнозирования электропотребления на макроуровне UP и секторальном уровне DOWN на основании моделей выявления зависимостей, а также структура и принцип работы разработанной детерминированно-стохастической модели для уточнения результатов прогнозирования. Приведены входные данные и результаты расчетов объёмов производства электроэнергии в Украине на период до 2030 года. In this paper the issue of forecasting electricity production for a long term perspective with the use of UP-DOWN method and deterministic-stochastic modeling is considered. The reasonability of using deterministic-stochastic modeling for solving such tasks is explained. The special aspects of forecasting electricity consumption on macro level UP and sectoral level DOWN on the base of interaction detection models are described as well as structure and principle of operation of developed deterministic-stochastic model for adjusting the results of forecasting. The input data and the results of calculation of electricity production in Ukraine up to 2030 are presented.