Підвищення ефективності алгоритмів побудови макромоделей об'єктів електроенергетичних систем - Стахів, П.Г.; Козак, Ю.Я.; Гоголюк, О.П. (Технічна електродинаміка, 2014)
Розглянуто проблеми побудови дискретних макромоделей об'єктів ЕЕС на підставі реальних часових характеристик, одержаних за допомогою сучасних систем моніторингу. Описано процедуру побудови таких макромоделей згідно з концепцією "чорної скриньки" у формі дискретних рівнянь стану з використанням експертного аналізу та розділення змінних. Рассмотрены проблемы создания дискретных макромоделей объектов ЭЭС на основе реальных временных характеристик, полученных с помощью современных систем мониторинга. Описана процедура создания таких макромоделей согласно концепции «черного ящика» в форме дискретных уравнений состояния с использованием экспертного анализа и разделения переменных. In the paper the problems to create discrete macromodels of electric power system objects on the basis of real time characteristics obtained with the help of modern systems of monitoring systems is considered. The procedure of creation of such macromodels using the "black box" conception in the form of discrete state equations with the help of expert analysis and separation of variables is described.