Вплив структурного стану цирконію на параметри сорбції-десорбції водню - Виноградов, Д.В.; Воєводін, В.М.; Тихоновський, М.А.; Колодій, І.В.; Бовда, О.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено взаємодію водню з цирконієм, що знаходиться в різних структурних
станах – від нано- до крупнокристалічного. Визначено фазовий склад і структуру
гідридів у наводнених цирконієвих зразках з різною вихідною мікроструктурою. Вивчено кінетику сорбції водню нанокристалічним цирконієм за різних температур і
процеси десорбції за безперервного нагрівання у вакуумі. Встановлено, що температура початку поглинання, фазовий склад і кількість поглинутого водню істотно залежать від структурного стану цирконію. Исследовано взаимодействие водорода с цирконием, находящимся в раз-
личных структурных состояниях – от нано- до крупнокристаллического. Определен фазовый состав и структура гидридов в наводороженных образцах циркония с различной исходной микроструктурой. Изучены кинетика сорбции водорода нанокристаллическим
цирконием при различных температурах и процессы десорбции при непрерывном нагреве
в вакууме. Установлено, что температура начала поглощения, фазовый состав и количество поглощенного водорода существенно зависят от структурного состояния циркония. The interaction between hydrogen and zirconium, in different structural
states: from nano- to macrocrystalline were investigated. The phase composition and structure of
hydrides in hydrogenated zirconium samples with different initial microstructure were determined.
The kinetics of hydrogen sorption by nanocrystalline zirconium under different temperatures
and desorption processes during continuous heating in a vacuum were investigated. It was
found that the structural state of zirconium affects significantly the temperature of the beginning
of absorption, the phase composition and the amount of absorbed hydrogen.