Фізико-хімічні властивості порошків срібла, одержаних контактним осадженням магнієм - Яворський, В.Т.; Перекупко, Т.В.; Мудрий, О.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено вплив на фізико-хімічні властивості порошків срібла, одержаних з вторинних розчинів арґентуму (І) нітрату контактним осадженням магнієвою стружкою
за 293…323 K, концентрації в початковому розчині 0,06…0,32 mol/l AgNO₃ і 0,1…
0,5 mol/l NН₄NO₃, гідродинамічних умов за зміни Rev в межах 12950…46700. За температури 313 K, стехіометричної кількості магнієвої стружки, турбулізації середовища, яка відповідає Rev = 24200, вмісту у початковому розчині 0,06…0,1 mol/l AgNO₃
і 0,25 mol/l NН₄NO₃ одержано срібний порошок з насипною густиною 1,09 g/cm³,
питомою поверхнею за газопроникністю 2520 cm²/g, середнім розміром частинок
1,0…3,0 μm. Частинки порошку мають правильну геометричну форму з тетра- і гексагональною симетрією відносно осі росту. Вміст Ag в ньому 99,9 mass.%. Показано, що вибором і поєднанням умов контактного осадження можна одержати порошки із заданими фізико-хімічними властивостями. Исследовано влияние на физико-химические свойства порошков серебра,
полученных из вторичных растворов нитрата серебра контактным осаждением с помощью магниевой стружки при 293…323 K, концентрации в исходном растворе 0,06…
0,32 mol/l AgNO₃ и 0,1…0,5 mol/l NН₄NO₃, гидродинамических условий при изменении
Rev в пределах 12950…46700. При 313 K, стехиометрической норме магниевой стружки,
турбулизации среды, отвечающей Rev = 24200, содержании в начальном растворе 0,06…
0,1 mol/l AgNO₃ и 0,25 mol/l NН₄NO₃, получен серебряный порошок с насыпной плотностью 1,09 g/cm³, удельной поверхностью по газопроницаемости 2520 cm²/g, средним размером частиц 1,0…3,0 μm. Частицы порошка имеют правильную геометрическую форму
с тетра- и гексагональной симметрией относительно оси роста. Содержание Ag в нем
99,9 mass.%. Показано, что выбором и сочетанием условий контактного осаждения можно
получить порошки с заданными физико-химическими свойствами. The influence of such factors as the temperature range 293... 323 K,
concentration in the initial solution 0.06...0.32 mol/l AgNO₃ and 0.1...0.5 mol/l NН₄NO₃,
hydrodynamic conditions, when Reynolds criterion (Re) was changed from 12950 to 46700, on
the physicochemical properties of silver powder, obtained from recycled solutions of silver
nitrate by contact magnesium precipitation, was investigated. The silver powder with bulk
density of 1.09 g/cm³,specific surface area for gas permeability 2520 cm²/g, average particle
size of 1.0…3.0 μm at 313 K, stoichiometric quantity of magnesium chips, mixing intensity of
the medium that meets Rev = 24200, concentration in the initial solution 0.06…0.1 mol/l AgNO₃
and 0.25 mol/l NН₄NO₃, was obtained. The particles of silver powder have the correct geometry
of tetra- and hexagonal symmetry with respect to the axis growth. Content of silver in powder is
99.9 mass.%. It is shown that silver powders with desired physicochemical properties can be
obtained by selecting and combining the contact precipitation conditions.