Статистична оптимізація регульованих за напругою асинхронних електроприводів - Шуруб, Ю.В. (Технічна електродинаміка, 2014)
Показано можливість підвищення ефективності роботи асинхронних електроприводів, що мають стохастичні моменти навантаження, за рахунок створення замкнених систем із статистично оптимальними регу-ляторами. Визначено оптимальні структури регуляторів електроприводів такого класу в залежності від виду випадкових збурень. Моделювання роботи електроприводу дробарки зерна показало ефективність фільтрації статистично оптимальним регулятором високочастотних складових випадкових моментів навантаження, підвищення циклових показників енергоефективності електроприводу таких, як циклові ккд та коефіцієнт потужності, зменшення дисперсій його вихідних параметрів і електромагнітного моменту, швидкості, струму. Показана возможность повышения эффективности работы асинхронных электроприводов, которые имеют стохастические моменты нагрузки, за счет создания замкнутых систем со статистически оптимальными регуляторами. Определены оптимальные структуры регуляторов электроприводов такого класса в зависимости от вида случайных возмущений. Моделирование работы электропривода дробилки зерна показало эффективность фильтрации статически оптимальным регулятором высокочастотных составляющих случайных моментов нагрузки, увеличение цикловых показателей энергоэффективности электропривода таких, как цикловые КПД и коэффициент мощности, уменьшение дисперсий его выходных параметров – электромагнитного момента, скорости, тока. Possibility of increase of efficiency of work of induction electric drives which have the stochastic torques of load due to of creation of the closed systems with statistically optimum regulators is shown. Optimal structures of regulators of the electric drives of such class depending on a kind of random loads are defined. Simulation of work of the electric drive of a crusher of grain has shown efficiency of a filtration by statically optimal regulator of the high-frequency components of random torques of load, increase of cyclic indicators of energy efficiency of the electric drive, such as cyclic efficiency and power factor, reduction of dispersions of its outlet parameters - the electromagnetic torque, speed, current.