Вплив параметрів генерованих хвиль гідродинамічного пристрою на зміну властивостей привибійної зони - Западнюк, М.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2012)
Наведено результати теоретичних досліджень процесів виникнення та розповсюдження гідродинамічних та акустичних коливань в флюїдонасичених пластах. Висвітлено питання ефективного використання гідроакустичного впливу на привибійну зону з метою інтенсифікації припливу вуглеводнів. Виявлено протиріччя існуючих експериментальних та промислових випробувань, запропоновано нові підходи для реалізації процесів вуглеводневилучення. Приведены результаты теоретических исследований процессов возникновения и распространения гидродинамических и акустических колебаний во флюидонасыщенных пластах. Освещены вопросы эффективного использования гидроакустического воздействия на призабойную зону в целях интенсификации притока углеводородов. Выявлены противоречия существующих экспериментальных и промышленных испытаний и предложены новые подходы к реализации процессов углеводородоизвлечение. The article presents the results of theoretical investigations connected with the processes of formation and distribution of hydrodynamic and acoustic variations in fluid-saturated layers. It represents the issue connected with an efficient use of hydroacoustic impact on bottomhole zone in order to intensify hydrocarbon inflow. Inconsistency in existing experimental and industrial tests and revealed and new approaches for hydrocarbon extraction are suggested.