До питання вибору критерію оцінювання деформаційної здатності тампонажного каменю - Коцкулич, Я.С.; Рибіцький, І.В.; Гриманюк, В.І.; Бунікевич, О.І. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2012)
Виконано аналіз існуючих критеріїв оцінки деформаційної здатності тампонажного каменя. Розглянуто механізм виникнення напружень і деформацій системи «обсадна колона-цементний камінь» з врахуванням динамічних навантажень, що виникають в свердловині. Обґрунтовано вибір критерія оцінки деформаційної здатності тампонажного каменя у разі динамічних навантажень на кріплення свердловини. Описано методику та наведено результати вимірювань запропонованого коефіцієнта деформаційної здатності тампонажного каменю армованого поліпропіленовою фіброю та хризотил-азбестом. Визначено подальший напрямок досліджень. Выполнено анализ существующих критериев оценки деформационной способности тампонажного камня. Рассмотрено механизм возникновения напряжений и деформаций системы «обсадная колона-цементный камень» с учетом динамического воздействия которое возникает внутри скважины. Обосновано выбор критерия оценки деформационной способности тампонажного камня в случае динамических нагрузок на крепь скважины. Описано методику и приведено результаты измерений предложенного коэффициента деформационной способности тампонажного камня армированного полипропиленовой фиброй и хризотил-асбестом. Определено направление исследований в дальнейшем. The analysis of current criterion of deformation value ability of plugging stone has been done. The mechanism of tension and deformation appearing in the system «casing column - plugging stone» in article with pointing of dynamic loads on well has been considered. The alternative of criterion of deformation value ability of plugging stone in case of dynamic load have been substantiated. It has been described the principles and results of proposed criterion measuring which was reinforced by chrysotile-asbestos and polypropylene fibers admixture. The direction of future research have been proved.