Вибір кількості та місць встановлення індикаторів пошкоджень на розподільній лінії як задача комбінаторної оптимізації - Парус, Є.В.; Блінов, І.В.; Бець, О.Ю. (Технічна електродинаміка, 2016)
Досліджено формальну постановку задачі вибору кількості та місць встановлення індикаторів пошкоджень на повітряних лініях електропередавання розподільних мереж та методи її розв’язання. Наведено цільову функцію як задачу максимізації різниці витрат електропостачальної компанії при експлуатації лінії електропередавання без встановлення індикаторів пошкоджень та з ними. Показано ієрархічну вкладеність комбінаторних задач, розв’язання яких необхідне для отримання максимуму цільової функції. Запропоновано використовувати систему емпіричних правил для зниження рівня комбінаторності поставленої задачі. Исследованы формальная постановка задачи выбора количества и мест установки индикаторов повреждений на линиях электропередачи распределительных сетей и методы ее решения. Осуществлен анализ целевой функции как задачи максимизации разницы расходов электроснабжающей компании при эксплуатации линии электропередачи без установки индикаторов повреждений и с ними. Показано иерархическую вложенность комбинаторных задач, решение которых необходимо для получения максимума целевой функции. Предложено использовать систему эмпирических правил для снижения уровня комбинаторности поставленной задачи. In the article the problem statement of fault indicators location and quantity selection on distribution line and methods of its solving are studied. The objective function is performed as the problem of maximization of charges differential of power supply utility when exploiting distribution line with/without fault indicators. The hierarchical nesting of combinatorial problems which is necessary for calculation of maximum of objective function is shown. The rules of thumb set for reducing of combinatorial level of the problem is proposed.