Вплив вібрації під час наплавлення захисного шару на його мікроструктуру та ударно-абразивне зношування - Похмурська, Г.В.; Студент, М.М.; Ланець, О.С.; Войтович, А.А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено мікроструктуру порошкового дроту X10Р4Г2С, наплавленого під час
вертикальної вібрації за різної амплітуди. Мікроструктура наплавлених валиків
складається із твердих фаз карбоборидів FeCrB та матриці у вигляді твердого розчину FeCr. Встановлено, що вібрація сприяє подрібненню твердих фаз та гомогенізації
твердого розчину. У наплавлених шарах, сформованих за амплітуди коливання
0,3 mm, рівномірно розподілена мікротвердість на рівні 900 HV. Встановлено, що їх
ударна зносотривкість підвищується в 2–2,3 рази. Исследовано микроструктуру порошковой проволоки X10Р4Г2С, наплавленной при вертикальной вибрации с разной амплитудой. Микроструктура наплавленных
валиков состоит из твердых фаз карбоборидив FeCrB и матрицы FeCr. Установлено, что
вибрация способствует дроблению твердых фаз и гомогенизации твердого раствора. В наплавленных слоях, сформированных при амплитуде колебания 0,3 mm, равномерно распределена микротвердость на уровне 900 HV. Установлено, что их ударная износостойкость повышается в 2–2,3 раза. The microstructure of the core wire Cr10B4Mn2Si surfaced at vertical vibration
with different amplitude is investigated. The surfacing is done by automatic method under
submerged arc. The microstructure of the surfaced layer consists of solid phases of caride
borides FeCrB, and FeCr matrix. It is found that vertical vibration promots crushing of solid
phases and homogenisation of the solid solution. In the surfaced layers formed at the fluctuation
amplitude of 0.3 mm microhardness is evenly distributed on the level of 900 HV. It is established
that the impact wear-resistance increases in 2–2.3 times.