Квантово-хімічні показники як критерій ефективності четвертинних солей з антимікробними властивостями за інгібування біокорозії сталі - Курмакова, І.М.; Бондар, О.С.; Демченко, Н.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено інгібувальні властивості четвертинних солей піридинію, імідазопіридинію та імідазоазепінію, які гальмують корозію сталі Ст3пс, спричинену сульфатвідновлювальними бактеріями роду Desulfovibrio - основного компонента природних корозійно-агресивних угруповань ґрунту. Виявлено, що критерієм ефективності цих
солей під час біокорозії маловуглецевої сталі є їх реакційна здатність, яку характеризують заряди на адсорбційно-реакційних центрах, дипольний момент та енергетична щілина. Встановлено кореляційну залежність ступеня захисту від енергетичної щілини. Исследованы ингибирующие свойства четвертичных солей пиридиния,
имидазопиридиния и имидазоазепиния, которые тормозят коррозию стали Ст3пс, обусловленную сульфатвосстанавливающими бактериями рода Desulfovibrio - основным компонентом природных коррозионно-агрессивных сообществ почвы. Показано, что критерием
эффективности четвертичных солей при биокоррозии малоуглеродистой стали является
их реакционная способность, которая характеризуется квантово-химическими показателями: зарядами на адсобционно-реакционных центрах, дипольным моментом и величиной
энергетической щели. Установлено корреляционную зависимость защитного эффекта от
энергетической щели. The inhibiting properties of quaternary salts of pyridinium, imidazopyridinium
and imidazoazepinіum, which retard the corrosion of steel Ст3пс caused by biocide action
of sulphate-reducing bacteria of Desulfovibrio species is investigated. This bacterium is the
basic component of corrosion-aggressive natural communities of soil. It is shown that the criterion
of the efficiency of quaternary salts under biocorrosion of mild steel is their reactionary
ability which is characterised by quantum-chemical descriptors: electrical charges on adsorption-reactionary centers, dipole moment and energy gap. A good correlation between the protective
effect and the energy gap was found.