Механическая обработка пористых материалов - Толстенко, А.В. (Геотехнічна механіка, 2014)
В статье описано влияние факторов механической обработки на шероховатость литых пористых материалов. Рассмотрено влияние таких факторов: скорость резания, поперечная подача, используемая смазочно-охлаждающая жидкость (механическая обработка резанием); число оборотов фрезы, фактическая минутная подача стола, используемая смазочно-охлаждающая жидкость (фрезерование). Шероховатость поверхности образцов измерялась профилометром (модель 296). Для оценки влияния указанных факторов и математического описания результатов использовалась модель первого порядка. Наибольшее влияние на шероховатость литых пористых материалов (газаров) при обработке резанием имеет число оборотов шпинделя и фрезы. У статті описано вплив факторів механічної обробки на шорсткість литих пористих матеріалів. Надана інформація перспективного застосування пористих матеріалів (газарів). Розглянуто вплив таких чинників: швидкість різання, поперечна подача, мастильно-охолоджуюча рідина (механічна обробка різанням); число обертів фрези, фактична хвилинна подача стола, мастильно-охолоджуюча рідина (фрезерування). Шорсткість поверхні зразків вимірювалася профілометром (модель 296). Для оцінки впливу зазначених факторів і математичного опису результатів використовувалася модель першого порядку. У відповідності з моделлю, найбільший вплив на шорсткість литих пористих матеріалів (газарів) при обробці різанням маю число обертів шпинделя і фрези. The article describes mechanical treatment factors impacting on a degree of surface roughness of the cast porous materials. Special attention focuses on such factors as cutting speed, cross feed, type of the cooling lubricants (for mechanical treatment by cutting and milling operations), cutter speed, factual speed of the table feed per minute. Surface roughness of the samples was measured by a profile meter (model 296). A model of the first order was used for evaluating degree of the above factors’ impact and for mathematic describing of the results obtained. It is stated that spindle and cutter speed impacts mostly on the surface roughness of cast porous materials.