Залишковий ресурс пружного елемента ресори за впливу воднево-механічного чинника - Скальський, В.Р.; Рудавський, Д.В.; Ярема, Р.Я.; Дубицький, О.С. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Запропоновано методику розрахунку залишкової довговічності ресорного листа вантажного автомобіля з півеліптичною тріщиною за циклічного навантаження і впливу
водневовмісного середовища. В основу методики закладено розрахункову модель
поширення втомної тріщини, яка базується на енергетичному критерії механіки руйнування та враховує вплив зовнішнього водневовмісного середовища. Отримано та
порівняно між собою результати розрахунків довговічності наводненого і ненаводненого матеріалу ресорного листа. Предложена методика расчета остаточной долговечности рессорного листа грузового автомобиля с полуэллиптической трещиной при циклическом нагружении и
влиянии водородсодержащей среды. В основу методики заложено расчетную модель распространения усталостной трещины, построенную на основании энергетического критерия механики разрушения с учетом влияния внешней водородсодержащей среды. Проведено сравнение полученных результатов расчета долговечности наводороженого материала рессорного листа с ненаводороженым. The method of lifetime estimation of lorry spring plate with a semi-elliptical
crack under action of cyclic loading and hydrogenous environment is proposed. The method is
based on fatigue crack growth calculation model using the fracture mechanics energetic
criterion. Hydrogen environment effect on spring plate lifetime was taken into account. Lifetime
calculation results obtained for the hydrogenated and non-hydrogenated material were compared.