Енергоефективні режими електромеханічної сиcтеми насосної установки багатоповерхового будинку - Бібік, О.В.; Попович, О.М.; Шевчук, С.П. (Технічна електродинаміка, 2016)
Розроблено математичні моделі для комплексного дослідження і розробки заходів щодо підвищення енергоефективності
режимів електромеханічної системи насосної установки багатоповерхового житлового будинку,
які враховують зміну: залежностей напору і ККД насосу із зміною подачі і частоти обертання; параметрів
і втрат у асинхронних двигунах відповідно до режиму роботи; оптимального рівня напору насоса, який
відповідає мінімуму втрат енергії у гідравлічних вентилях споживача. Розроблено методологію визначення та
обгрунтовано доцільність застосування коефіцієнта енергоефективності при формуванні законів регулювання
насосної установки багатоповерхового житлового будинку. Разработаны математические модели (ММ) для комплексного исследования и определения мероприятий по повышению
энергоеффективности режимов электромеханической системы насосной установки многоэтажного жилого дома. ММ
учитывают изменения: напора и КПД насоса в зависимости от подачи и частоты вращения двигателя; параметров и
потерь АД для различных режимов работы; оптимального (минимально достаточного) уровня напора насоса, который соответствует
минимуму потерь энергии в гидравлических вентилях потребителя. Разработана методология определения и
обоснована целесообразность применения коэффициента энергоеффективности при формировании законов регулирования
насосной установки многоэтажного жилого дома. Mathematical models (MM) for complex research and definition of actions for increase of energy efficiency of the modes of
electromechanical system of pump installation of a multystoried house are developed. MM consider changes: a pressure and
efficiency of the pump depending on giving and the frequency of rotation; the induction motor’s parameters and losses for various
operating modes; optimum(minimum sufficient) value of a pressure of the pump which corresponds to a minimum of losses of energy
in hydraulic gates of the consumer. The methodology of definition of coefficient of energy efficiency is developed. The expediency of
application of coefficient of energy efficiency when forming laws of regulation of pump installation of a multystoried house is proved.