Умови стрибка напружень і переміщень на тонкому в’язкопружному включенні - Силованюк, В.П.; Ревенко, А.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
У тривимірному формулюванні отримані умови, яким задовольняють компоненти вектора переміщень і тензора напружень у включенні із в’язкопружного матеріалу. Для тонкого включення на основі рівнянь лінійної теорії в’язкопружності одержані залежності зведено до співвідношень між стрибками переміщень і напружень на його серединній поверхні. В трехмерной постановке получены условия, которым удовлетворяют компоненты вектора смещений и тензора напряжений во включении из вязкоупругого материала. Для тонкого включения на основании уравнений линейной теории вязкоупругости полученные зависимости сведены к соотношениям на прыжки напряжений и перемещений на его срединной поверхности. The conditions which satisfy the components of the displacement vector and the stress tensor in the inclusion of a viscoelastic material are obtained in the three-dimensional formulation. For a thin inclusion, based on the equations of the linear theory of viscoelasticity, the dependences are reduced to relations for the jumps of stresses and displacement in its middle surface.