Застосування методу цифрової кореляції зображень до побудови діаграм деформування - Мольков, Ю.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Побудовано умовну та істинну діаграми деформування сталі 65Г за стандартною методикою та з допомогою методу цифрової кореляції зображень (ЦКЗ). Показано добру
збіжність отриманих результатів. Встановлено, що локальна деформація, виміряна
методом ЦКЗ на малих базах вимірювання, може суттєво перевищувати критичне істинне видовження матеріалу. Запропоновано критерій вибору оптимальної бази вимірювання деформації для побудови діаграм деформування. Построены условная и истинная диаграммы деформирования стали 65Г
по стандартной методике и с использованием метода цифровой корреляции изображений
(ЦКИ). Выявлено хорошее совпадение результатов. Установлено, что локальная деформация, измеренная методом ЦКИ на малых базах измерения, существенно превышает критическое истинное удлинение материала. Предложен критерий выбора оптимальной базы
измерения деформации для построения диаграмм деформирования. The conditional and the true (effective) deformation curves of 65Г spring
carbon steel is plotted using standard approach and digital image correlation technique (DIC). A
good correlation between the results is shown. It is established that the local deformation measured
by DIC technique using the small spacing can be significantly bigger than the effective elongation
of the material. The criterion to choose an appropriate spacing for deformation curves
plotting is proposed.