Моделювання розвитку корозійних пітингів з використанням коміркових автоматів - Русин, Б.П.; Торська, Р.В.; Похмурський, А.Ю. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Для симуляції розвитку пітингів та пітингоподібних дефектів запропоновано використання коміркових автоматів. Показано динаміку руйнування досліджуваних ділянок. Подано порівняльний аналіз швидкості пітингової корозії, яка протікає у реальних умовах та в результаті симуляції. Встановлено, що моделювання за допомогою коміркових автоматів дає можливість із високою точністю відтворювати фізику процесу корозії у сплаві Д16Т. Для симуляции развития питтинга и питтингоподобных дефектов предложено использование клеточных автоматов. Показано динамику разрушения исследуемых участков. Представлен сравнительный анализ скорости питтинговой коррозии, которая протекает в реальных условиях и в результате симуляции. Установлено, что моделирование с помощью клеточных автоматов дает возможность с высокой точностью воспроизводить физику процесса коррозии в сплаве Д16Т. For simulation of the processes of pitting and pit-like defects evolution it is proposed to use the cellular automaton. The fracture process dynamics of the studied areas is shown. The comparative analysis of pitting corrosion speed that occurs in the real conditions and as a result of simulation is presented. It is found that simulation using cellular automaton makes it possible to reproduce accurately the physics of the corrosion process in Д16Т alloy.